Burun gerek yüz bölgesinin ortasında bulunması sebebi ile estetik açıdan gerekse de koku ve solunum konularında işlevsel olması açısından büyük önem taşımaktadır. Kemik ve kıkırdak dokudan oluşan burunda birçok kişide bazı problemler yaşanabilmektedir. Burun tıkanıklığı ise günümüzde pek çok kişi tarafından yaşanan bir problemdir. Burun tıkanıklığı probleminin nedeni olarak burun eğriliği mutlaka araştırılmalıdır.
Burun Eğriliği Nedir?
Ortasında bulunan kıkırdak doku ile ikiye ayrılan burun boşluğunun simetrik olması hem koku duyusu hem de sağlıklı nefes alma konusunda önemlidir. Ancak çeşitli nedenler ile gerek kıkırdak dokunun eğri olması (septum deviasyonu) ve burun kemiğinin eğri olması durumu yaşanabilmektedir. Bu durumlar birtakım estetik ve sağlık problemleri açığa çıkarabilmektedir.
Burun kemiğinin gelişimi genellikle 18 yaşına kadar devam etmektedir. Bu süreç içerisinde buruna alınan herhangi bir darbe burun kemiğinin eğrilmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda doğumsal faktörler de burun eğriliğine neden olabilmektedir.
Burun kemiğinin eğri olması ve septum deviasyon problemleri bazı insanlarda herhangi bir probleme yol açmamaktadır. Burun eğriliği ile birlikte burun etlerinin şişmesi, nazal polipler oluşması, sinüs enfeksiyonları ya da alerjik rinit gibi problemlerin varlığında kişide ciddi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.
Burun Eğriliği Hangi Problemlere Yol Açar?
Burun eğriliği problemi kişide;
- Burun tıkanıklığı: uzun vadede kalp damar problemlerine yol açabilmektedir.
- Koku alma bozuklukları
- Ağızdan nefes almak
Ağız kokusu, ağız kuruluğu, diş hastalıkları, yorgun uyanma, horlama, akciğer hastalıklarına neden olabilmektedir.
- Dikkat eksiklikleri
- İş ve okul yaşamında başarısızlık
- Psikolojik problemler
- Kilo alma
- Yorgunluk
- Gün içinde yaşanan uygu hali
- Burunda ve yüz bölgesinde ağrı hissi
- Sinüzit
- Alerjik rinit
Burun Eğriliği Ameliyatı
Burun iç ve dış yapısı ile birlikte bir bütün olarak ele alınmaktadır. Burun eğriliği problemi yaşayan insanlarda öncelikle bu problemin neden olduğu şikayetler dinlenmekte ve ayrıntılı bir tanı ve tetkik süreci yürütülmektedir. Burun eğriliğinin kesin tanısının konulması amacı ile;
- Hasta öyküsü değerlendirilmekte
- Fizik muayene uygulanmakta: burunda dışarıdan bakıldığında fark edilebilecek boyutta bir eğrilik bulunup bulunmadığı değerlendirilmekle birlikte kemik ve kıkırdak doku da incelenmektedir.
- Endoskopik tetkikler uygulanmakta: burun içerisinden gönderilen katater yardımı ile burun içi görüntülenmekte ve polip, burun eti büyümesi gibi ek problemlerin teşhisi yapılabilmektedir.
- Radyolojik görüntülemeler: bilgisayarlı tomografi ve MR tetkikleri ile sinüslerin durumu da incelenmektedir.
Aynı zamanda burun eğriliği probleminin yanı sıra burun eti büyümesi, nazal polip, sinüzit ya da estetik ve kozmetik problemlerin varlığı da sorgulanmakta ve bu problemlerin tedavisi de ameliyat planlamasına dahil edilmektedir.
Burun eğriliği ameliyatı planlaması; sırasında burun eğriliğine neden olan faktörün deviasyon mu yoksa burun kemiğindeki eğrilik mi olduğu tanı sürecinde belirlenmekte ve bu bilgi doğrultusunda yapılmaktadır.
Burun eğriliği ameliyatı; genel anestezi altında uygulanmaktadır. Uygulama alanında açılan kesi ile gerçekleştirilen işlemde kıkırdaktaki ve kemikteki eğri kısım çıkarılmaktadır. Burun içerisindeki var olan diğer problemler de uygun yöntemler ile tedavisi yapılmaktadır. Bu uygulama yaklaşık 2 saat sürmektedir.
Burun Eğriliği Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrasında burun içerisine silikon plaklar yerleştirilmektedir. Bu durum ise bir süre nefes almada zorluklara neden olabilmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sıvı gıdaların tüketimine ve bol su içmeye dikkat edilmelidir.
Ameliyat sonrasında doktorun önerdiği ilaçların reçeteye uygun kullanılması, burun bölgesinin herhangi bir nesneye olan temasından kaçınılmalıdır. Bu süreç içerisinde soğuk algınlığından maksimum derecede korunmak gerekmektedir.
İyileşme sürecinde; yüksek yastık kullanımı, ağır gözlük kullanımından kaçınma, burun bölgesini su ve nemden koruma, güneş ışınlarına direk maruz kalmamanın yanı sıra yumuşak diş fırçalarının tercih edilmesi de önerilmektedir. Bununla birlikte ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Aksi hâlde hapşırma gibi durumlarda uygulama alanında birtakım komplikasyonlar yaşanabilmektedir.
Burun Eğriliği Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Burun eğriliği ameliyatında da her cerrahi uygulamada olduğu gibi birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu riskler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Anestezi uygulamasına bağlı komplikasyonlar
- Kanama
- Enfeksiyon
- Burun ucunda kalıcı his kaybı yaşanması
- Burun eğriliğinin tam olarak giderilememesi
Burun eğriliği ameliyatında yaşanabilecek komplikasyonların önüne geçilebilmesi adına alanında tecrübeli ve uzman bir cerraha başvurulması gerekmektedir.
Burun eğriliği problemi gerek yetişkinlerde gerekse de çocuklarda oldukça yoğun bir şekilde görülmektedir. Çocuklarda görülen burun eğriliği problemlerinde ameliyat planlaması ekstrem durumlar haricinde 18 yaş sonrasında ertelenmektedir.
Burun eğriliği ameliyatına karar verilmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; burunda fonksiyonel ve estetik başka problemlerin olup olmadığının değerlendirilmesidir. Yaşamsal bir değer taşıyan burun organı oldukça karmaşık ve hassas bir yapıdadır. Bu nedenle kompozit bir yaklaşım ile burundaki tüm deformitelerin ve problemlerin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Burun eğriliği ameliyatı olacak kişiler genellikle burun estetiği işlemlerinin de uygulanmasını istemektedir. Elbette burun estetiği işlemleri de aynı operasyon sürecinde uygulanabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta; arzu edilen burun şeklinin burnun koku ve nefes alma işlevlerini yerine getirmesine engel olmamasıdır.