TEDAVİLER
Revizyon Burun Estetiği
Burun estetiği, burnun anatomisinin yüz ve vücudun diğer bölgelerine kıyasla daha karmaşık ve küçük olması sebebiyle tüm estetik cerrahi operasyonlar içinde en karmaşık ve zorlayıcı ameliyatlardandır. Diğer estetik operasyonlara kıyasla…
Burun Ucu Estetiği
Burun Ucu Estetiği Burun ucu görüntü açısından ve rahat nefes alabilmek adına önemli bir bölgedir. Burun ameliyatı yapılırken burun ucunun burnun diğer bölümleriyle uyumlu olmasına dikkat etmek gerekir. Sırtında çıkıntı…
Piezo Burun Estetiği
Piezo Burun Estetiği Nedir? ‘Piezo Burun Estetiği‘ burun kemiğini kırmadan, burundaki damar ve sinirlere zarar vermeden ses dalgaları ile çalışan ve bunun estetiğinde beklenen estetik sonuca bizi daha çok yaklaştıran…
Burun Eğriliği Ameliyatı
Burun gerek yüz bölgesinin ortasında bulunması sebebi ile estetik açıdan gerekse de koku ve solunum konularında işlevsel olması açısından büyük önem taşımaktadır. Kemik ve kıkırdak dokudan oluşan burunda birçok kişide…
Rinoplasti
Koruyucu Rinoplasti Nedir? Burun sırtı koruyucu rinoplasti burun estetiğinde uygulanan en güncel yöntemdir. Adından da anlaşılacağı gibi bu yöntemin temel hedefi burnun doğal işlevsel yapısını koruyarak en ideal sonucu elde…
Redüksiyon Rinoplasti
REVİZYON RİNOPLASTİ (SEKONDER RİNOPLASTİ) Bir önceki rinoplasti (burun estetiği) ameliyatının istenmeyen sonuçlarını gidermek için yapılan ameliyata revizyon rinoplasti (düzeltme burun estetiği) denir. “Sekonder Rinoplasti” diye de adlandırılır. Ne yazık ki…
Preservation Rhinoplasty – Koruyucu Rinoplasti
Koruyucu Burun Estetiği (Preservation Rinoplasti) Nedir? Preservation Rinoplasti aslında kelime anlamında da olduğu gibi koruyucu burun estetiği demektir. Birçok ameliyat tekniği (açık, kapalı, klasik, structure) içerisinden bir tanesidir. Burunun kıkırdak…
Tip Rinoplasti
Burun ucu estetiği veya tip rinoplasti burun ucunun şekillendirilmesidir. Cerrahi veya cerrahi olmayan müdahalelerle bu işlem yapılabilmektedir. Burnu üç eşit parçaya böldüğümüzü hayal edersek alt 1/3lük kısmın şekillendirilmesidir. Kalan üst…
Balon ile Östaki Borusu Dilatasyonu
Östaki Borusu Nedir, Ne İşe Yarar? “Östaki Borusu – Eustachian Tube” adı verilen kanal, kulak zarının arkasında bulunan ve normal şartlarda hava ile dolu olan orta kulak boşluğunun burnun en…
İşitme Kayıpları
İşitme kaybı; işitme hassasiyetindeki azalma, etraftaki sesleri algılamakta güçlük çekme, kulakta çınlama veya vızıldama gibi seslerin duyulması işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır. İşitme hassasiyetinde azalma demek illa işitme eşiklerinin kötüleşmesi demek değildir.…
Çocuklarda İşitme Kayıpları
İşitme kaybı, 1000 doğumda 1-4 bebeği etkilemektedir. Bu sayı, değişken işitme kaybı (kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan) ve unilateral (tek taraflı) işitme kaybı olan çocuklar dahil edildiğinde daha yükselmektedir. İşitme ve dinlemeyi öğrenme…
Otoskleroz Hastalığı
Otoskleroz orta kulakta ve iç kulakta anormal kemik yapımı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu yeni kemik oluşumu, sesin asıl işitme organı olan iç kulağa iletimini engellemeye başlarsa hastada işitme…
Baş Dönmesi (Vertigo)
Baş Dönmesi Nedir Baş dönmesi diyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü problem anlaşılır. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, sadece zaman zaman bir kayma hissine kadar değişebilir.…
Akut Kulak İltihapları
Orta Kulak Neresidir? Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir. Dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı birbirinden ayırır. Yani…
Kronik Kulak İltihapları
Kronik orta kulak iltihaplarının çok farklı tipleri mevcuttur. Pratikte en sık karşılaşılan iki tablo bulunmaktadır. Kulak zarında, akut orta kulak iltihapları, travmalar ya da kulak ameliyatlarına bağlı olarak oluşan ve…
Kulak Tüpü (Ventilasyon Tüpü)
Kulak Tüpü-Ventilasyon Tüpü Takılması Kulakta Sıvı Birikimi Nedir? Orta kulak ile geniz boşluğu arasında yer alan ve orta kulak havalanmasını sağlamak ve dış kulak yolu arasındaki basıncı dengelemekle görevli olan…
Timpanoplasti (Kulak Ameliyatı)
Timpanoplasti Ameliyatı Nedir? Kronik orta kulak problemlerinde uygulanan “Timpanoplasti” ameliyatı teknik olarak orta kulakta ve mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi, kulak zarı ve orta kulaktaki kemikciklerin ve işitme sisteminin onarılması…
Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti)
Kulakta en sık görülen şekil bozukluğu, halk arasında “kepçe kulak” veya “yelken kulak” diye adlandırılır. Kulak kıkırdaklarının zayıflığından dolayı kulak kıvrımlarının yeterli oluşmaması nedeni ile kulak kepçesinin normalden daha öne ve…
Kristal Oynaması
Kristal Kayması Nedir? Kristal Kayması Hastalığı’nın tanısında öykü çok önemlidir. Günümüzde en yeni doğru tanı koydurucu tetkik yöntemlerinden birisi VHİT (Video Head İmpulse testi) tetkikidir. Birimimizde uyguladığımız Video Head İmpulse testi (vHIT) ve FHİT (functionel…
Denge Bozuklukları
Denge; gözlerden, iç kulaktaki denge organlarından, kas ve iskelet sisteminden gelen bilgilerin beyin tarafından değerlendirilmesi sonucu sağlanır. Bu sistemlerden birinde ortaya çıkacak bir bozukluk bu sistemler arasındaki uyumu bozar ve…
Tinnitus (Kulak Çınlaması)
Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlaması ; kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilen bir durumdur. Kulak çınlaması nedenleri cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde tarif edilir. Kulak Çınlaması…
Kulak Mantarı
Dış kulak yolu enfeksiyonlarında etken genellikle havuzdan, denizden ve kirli sulardan geçen Psödamonas aeruginosa ve benzeri bazı bakteriler ve bazen de mantarlardır. Hastalarda şiddetli kulak ağrısı, kulakta akıntı ve işitme…
Kulak Zarı ve Orta Kulakta Kireçlenme
Kulak kireçlenmesi dediğimiz durum orta kulak ya da iç kulakta oluşan kireçlenmeleri genel olarak tanımlayan bir ifadedir. Kulak kireçlenmesi ile birbiri ile bağlantısı olmayan iki ayrı hastalığı anlatırız, bunlar Otoskleroz ve timpanoskleroztur. Bu iki…
Kronik Sinüzit
Çoğu zaman baş ağrısıyla özdeşleşmiş olarak bilinen kronik sinüzitin aslında pek çok belirtisi olduğunu biliyor muydunuz? Bu Şikayetleriniz Varsa Kronik Sinüzitiniz Olabilir Burun tıkanıklığınız varsa, Koku alamıyorsanız, Son dönemlerde sürekli…
Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Endoskopik sinüs cerrahisi, 1990’lı yıllardan itibaren yüksek kalitede görüntü sağlayan endoskopların gelişmesi ile bütün dünyada yaygınlaşmış olan bir cerrahi yöntemdir. Burun endoskopları, dışarıdan görünür bir kesi yapılmaksızın burun boşluğunun içindeki…
Balon Sinoplasti
Son yıllarda, özellikle tıbbi teknoloji alanında gerçekleşen gelişmeler ile kronik sinüzitin cerrahi tedavisinde, bir yandan ameliyatın başarı şansını artırıp daha az travma ile gerçekleştirilmesi sağlanırken, diğer yandan da komplikasyon riskini…
Burun Tıkanıklığı
Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir? Burun tıkanıklığı çok farklı etkenlere bağlı olarak gelişebilen bir tıbbi belirtidir. Bu etkenler burunda bulunan anatomik yapılardaki yapısal bozukluklar ve bunlara ait iltihaplanmalar şeklinde iki ana grupta…
Burun ve Sinüs Bölgesindeki Her Türlü İyi ve Kötü Huylu Tümörler
Burun ve sinüslerde kanser konusunda bir makale: Sinonazal bölgenin (burun, sinüsler ve genizi içerisine alan bölge) kötü huylu tümörleri çok nadir görülmektedir. Bu bölgede ikinci sık görülen tümör adenoid kistik kanserdir. Çok…
Rinit (Alerjik Rinit)
Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir? Vücuttaki bağışıklık sisteminin herhangi bir yabancı maddeye tepki vermesiyle alerji semptomları ortaya çıkar. Bağışıklık sistemimiz alerjenin bulunduğu yere antikor iletir ve bu şekilde vücudumuzu korumayı…
Sinüzit
Sinüzit Nedir? Latincede ‘’sığ boşluk’’ anlamına gelen sinüsler, toplamda 4 çift olup arasında bulundukları kemiklere göre adlandırılır. Baş bölgesinin ön kısmını oluşturan frontal kemiğin içerisinde frontal sinüsler yer alırken, burun…
Uyku Bozuklukları
Uyku Bozuklukları Nelerdir? Uyku Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir? Uyku, hem günlük hayatınız için hem de fiziksel ve zihinsel sağlığınız için kritik öneme sahiptir. Çok çeşitli uyku bozuklukları normal uyku döngüsünü…
Uyku Apnesi
Uyku Apnesi Nedir? Uyku apnesi, özellikle de son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız bir uyku rahatsızlığıdır. En yaygın olarak görülen uyku rahatsızlıklarından biri olan uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durması…
Geniz Akıntısı
Geniz Akıntısı Nedir? Geniz akıntısı, burundan arkaya doğru gittiği hisedilen, boğazda takılma hissi, boğazda birşey varmış hissi, boğazda gıcık ve sık boğaz temizleme ihtiyacına yol açabilen bir durumdur. Beraberinde öksürük…
Bademcik ve Geniz Eti Hastalıkları
Bademcikler ve geniz eti, üst havayollarımızın savunma sistemini oluşturan Waldayer halkası olarak adlandırılan lenfoid yapıların en bilinen elemanlarıdır. Dil kökünde, boğaz arka duvarında ve gırtlakta yardımcı lenfoid dokular da bulunur.…
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı
Bademcik Ameliyatı Gerektiren Durumlar Bademciklerin ameliyat ile alınmasını gerektiren en sık neden tekrarlayan akut bademcik iltihaplarıdır. Yılda beş ve üst üste iki yıl yılda üçten fazla sayıda akut bademcik iltihabı atağı…
Horlama ve Uyku Apnesi Nedir?
Horlama ve Uyku Apnesi Solunum sırasında göğüs kafesimizin genişlemesi ve diyaframımızın kasılması ile akciğerlerimize doğru vakum yaparak çektiğimiz hava solunum yolu boyunca cidarlarda çekilme etkisi oluşturmakta ve bu etkiye bağlı…
Uyku Apnesi Tanısında Uyku Endoskopisi
Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunu çevreleyen dokuların gevşeyip çökerek hava kanalını tıkaması sonucunda solunumun azalması ya da tamamen durması anlamına gelmektedir. Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen…
Horlama ve Uyku Apnesinde Dil Kökü Ameliyatları
Dil Köküne Yönelik Ameliyatlar Horlama ve uyku apnesi olan hastalarda probleme neden olan en önemli bölgelerden birisi dil köküdür. Uyku sırasında özellikle uykunun REM fazıda dili önde tutan kasların gevşemesi…
Ağız İçi Aft
Aft, hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde karşı karşıya geldiği bir problemdir. Aft lezyonları genel olarak küçük ve ağrılı açık yaralar olarak ifade edilir. Ağız içi aft ve dilde aft…
Lenfadenopati
Lenfadenopati Nedir? Neredeyse her birey hayatının belirli bir döneminde boynunda bir şişlik fark etmiştir. Bunların bir kısmı çok sıradan hastalıkların bir göstergesi olabilir iken, bazıları ise çok önemli ve üzerinde…
Boğaz Reflüsü
Boğaz reflüsü nedir? Boğaz reflüsü, midede üretilen asidin yemek borusuna çıkarak boğaza ulaştığı bir durumdur. Boğaz reflüsü belirtileri boğaz ağrısı ve tahriş olmuş bir gırtlağı (ses kutusu) içerir. Tedaviler çoğunlukla…
Boğaz Reflüsü ve Ses Kısıklığı
Boğaz Reflüsü ve Ses Kısıklığı Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır? Mide, kendisine gelen yiyecekleri sindirebilmek için asit salgılar. Bir grup kas bir kapakçık gibi davranarak bu asitli mide sıvısının mideden dışarı…
Boğaz Reflüsü Tedavisi
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışına gastro-özofageal reflü, bu kaçağın boğaz seviyesine kadar yükselmesine boğaz reflüsü (larengofarengeal reflü) adı verilir. Reflü Nedenleri Biri mide ile birleştiği yerde ve diğeri gırtlağın arkasında olmak üzere…
Tükürük Bezi Hastalıkları
Tükürük bezleri büyük (majör) ve küçük (minör) bezler olarak iki gruptan oluşur. Her iki tarafta kulak ön ve altında yer alan parotis tükürük bezleri, çene altı tükürük bezleri ve dilaltı…
Çocuklarda Baş ve Boyun Kitleleri
Baş ve boyun bölgesinde yer alan kitleler temel olarak iyi huylu (benign – kanser olmayan) ve kötü huylu (malign -kanser) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Çocuk yaş grubunda görülen baş ve…
Çocuklarda Yüz Travmaları
Çocuklarda Yüz Travmaları Yüz ve boyun bölgesinde cilt ve cilt altı dokuları ilgilendiren her türlü incinme fasial travma olarak isimlendirilmektedir. Travma cilt, cilt altı dokularla beraber kemik yapılar, sinüsler, ağız…
Çocuklarda Reflü Hastalığı
Reflü Birçok insan yemek yedikten sonra hazımsızlık, şişkinlik, geğirti, yemek borusunda yanma ve ekşime gibi şikayetler yaşar. Bu belirtiler mideden yemek borusuna, hatta ağıza doğru gelen asit ve safradan oluşan…